Зимната градина – топла връзка с природата

Зимната градина е едно от впечатляващите подобрения, които могат да бъдат направени в един дом. Тя значително променя жилището и живота в него, като оползотворява максимално жилищното пространство и създава пряка връзка между околната среда, било то градина или градски пейзаж и интериора на жилището.

През зимата, когато природата изглежда гола и пуста, желанието за повече зеленина в жилището се засилва. Зимната градина го разширява с една зелена стая, подобрява климата, като го обогатява с кислород и по-висока влажност на въздуха. Едновременно с това се пести енергия от съхранената в стъклената къщичка слънчева светлина. Остъкляването на балкона или верандата е най-простото разрешение на въпроса. То може да се осъществи както при едноетажни, така и при многоетажни къщи и жилищни блокове.

В днешно време зимната градина е строителна конструкция, която се реализира със съвременно оборудване и с използването на разнообразни материали и нови технологии. Зимната градина е универсално светлопрозрачно съоръжение за остъкляване на всякакви помещения или площи, например оранжерии, тенис кортове или басейни. Представлява само по себе си един сложен архитектурно-дизайнерски проект. Устройството на зимната градина включва в себе си няколко ключови елементи: вертикално остъкляване, светлопрозрачен покрив, а също и отварящи се части: прозорци, капандури, врати, входни групи. Всеки елемент на зимната градина се изготвя от специален профил.

Особено внимание се отделя на покривите. Лъчевите покриви (фонари) се реализират или в една плоскост под определен наклон или като сложно геометрично съоръжение. За разлика от вертикалното остъкление, където в качеството на пълнеж се прилагат стандартни стъклопакети, прозрачните покриви в зимните градини се остъкляват единствено с „безопасни” стъкла, такива като триплекс или закалено стъкло.

Куполът също влиза в подразделенията на зимните градини. Приложението му е малко по-различно – да покрие връзка или площ в сграда или отделно стоящо съоръжение. Куполите могат да покрият цял стадион или търговски център.

Друг вид сложно техническо съоръжение е пирамидата. Подобна е на лъчевите покриви, когато е на върха на сградата, но може да се реализира и като самостоятелна конструкция от метал и стъкло. Използва се разнообразно – за музеи, ресторанти, сауни.

Неотлъчна част от проекта на зимната градина се явява изпълнението на статически разчет, в който се отчитат ветрове, снегови натрупвания, а също така и собствения наклон на конструкцията на зимната градина. На основание на анализа и получените данни се определят конструктивните особености на зимната градина, позволяващи да се обезпечи максималната устойчивост, да се изключат превишения от допустимите деформации. Специализираните алуминиеви профили, прилагащи се в изработването на зимните градини, имат високи трайни характеристики, позволяващи да се използват в качеството на основни елементи на конструкцията им. В случай на съчетаване на неприятно натоварване с големи габаритни размери на зимната градина, оптималното решение се явява комбинирането на алуминиеви профили с метален скелет (стойки, колони, наклонени греди).

Зимните градини или соларните конструкции могат да се осъществят в различни видове. Еркери, веранди, павилиони, разширения на покрива, двуетажни пристройки. За свързването с фасадата, покрива и пода, както и за ъглите се използват специални профили. Пространството между тези връзки може да се оформи индивидуално. Носещата конструкция е алуминиева, а за страничните части може да се избира между алуминий и пластмаса. Могат да бъдат изпълнени и капандури в покривната част, като управлението може да бъде както ръчно, така и с електрически бутон при задвижване с електромотор.

Зимната градина променя жилището и живота в него, като оползотворява максимално жилищното пространство и създава пряка връзка между околната среда, било то градина или градски пейзаж, и интериора на жилището. Зимната градина предлага безкрайни възможности за работа и забавления като място за гости и приятни разговори, стая за игра, кабинет или дори офис, в който да се работи.

Ето и основните преимущества на тази полустая-полуградина:
– Разширяване на жилищното пространство
– Климатичен буфер пред дома
– Светлинен оазис в дома
– Възможност за отглеждане на разнообразни растения

За да бъде пълноценна почивката ви след тежкия работен ден, направете нещо приятно за себе си и за дома си. Зимната градина определено се е наложила като модерно решение за желаещите да направят оригинален завършек на своето жилище. От остъкляването на балкона в апартамента, до изграждането на красиво помещение в къщата, възможностите са всеобхватни.

Фирма АЛУ КЬОНИГ ЩАЛ предлага многобройни конфигурации, изработени от алуминий или стомана – от едноскатен покрив до полигонален модел в стил павилион, с елементи от системите на SCHÜCO или JANSEN, както и с допълнителни екстри – вентилиране, слънцезащита, модули за управление.

Компанията е лидер в областта на алуминиеви и пластмасови профилни системи и технологии за остъкляване на фасади, прозорци, врати, зимни градини, покривни конструкции. Системите от стомана успешно допълват тази програма.

Немската фирма предлага на българския пазар: прозорци, врати, фасади, стъклени покривни конструкции и др.

Фирма Валда предлага изпълнения както в основните типове коструктивни решения, така и според индивидуално желание със системите REHAU и ALUMIL. Зимни градини и покривни конструкции от поликарбонат за повече светлина е едно от предложенията на фирмата.

Предлагат също и PVC прозорци, алуминиеви системи, стъклопакети, външни и вътрешни ролетни щори, врати и др.

Прозоречните PVC профили от REHAU са образец на ориентирани към бъдещето прозоречни решения и с качество, на което можете да се доверите. Квалифицирани специалисти се ангажират за постигането му през всички етапи: от техническата консултация през квалифициране на готовите прозорци.

Фирма Елеганс изпълнява проекти според предпочитанията на клиента със системи EXALCO, ALUMIL, SCHÜCO, METRA. Могат да задоволят желанията на купувачите с разнообразна продукция: прозорци и врати от PVC, алуминиеви прозорци и врати, окачени фасади, щори, мрежи против насекоми, охранителни ролетки и др.

Може да харесате още...