Зрелищна нова кула генерира електричество от отпадъците в Роскилде

Холандският архитект Ерик ван Егераат представи нова електроцентрала в Роскилде, която ще генерира енергия от отпадъци. Новооткритата „енергийна кула“ ще произвежда едновременно електрическа и топлинна енергия през процеса на изгаряне. Тя ще изглежда доста впечатляващо – с двуслойна фасада, чийто външен пласт е перфориран така, че ще свети през нощта.

Новата електроцентрала ан Роскилде ще изгаря боклука от девет местни общини. Тя ще генерира електричество и топлина за историческия град. Уникалната фасада на сградата се състои от два отделни слоя – една климатична бариера и една външна обвивка, направена от перфориран алуминий.

Тази драматична втора „кожа“ е направена от тонирани алуминиеви пластини, на които чрез лазер са изрязани дупки. Те ще позволяват на светлината да грее през отворите. Архитектът обяснява: „През нощта светещата перфорирана фасада превръща инсинератора в нещо като светещ фар – символ на производството на енергия от централата“.

Фасадата не просто ще свети, а ще бъде цял светлинен спектакъл. Няколко пъти на час взрив светлина ще грейва така, че ще изглежда като горящ пламък, който озарява цялата сграда. Когато метафоричният огъня угасне, сградата ще изглежда отново като купчина горящи въглени.

greentech.bg

Може да харесате още...