520 квадрата пасивна къща генегрира повече ток, отколкото ползва

Къщата “Tah.Mah.Lah.” в Портола Вали, Калифорния, е сертифицирана по стандарта LEED Platinum и е забележителна с това, че генерира повече енергия, отколкото използва. По този начин този великолепен дом има положително въздействие върху околната среда. Въпреки огромния си размер – площ от 520 кв.м, къщата има система за енергиен мониторинг, която контролира LED осветлението, автоматичните щори, както и вентилационната система. Така къщата оползотворява топлината и компенсира реалното си въздействие върху околната среда. Тези функции са само върхът на айсберга.

Къщата, която носи името си от думата на местните индианци „планински лъв“, е построена най-вече от спасени материали. Нейният покрив e от рециклирана стомана, варовиковите камини, кухненският плот и парапетите на стълбите са построени с помощта на останките на 102-годишен хамбар, стоял наблизо. Останалите елементи са изградени от кедър, като дървесината е събрана от стари плевни в района. Линда Йейтс и Пол Холанд, собствениците на къщата, се постарали по време на процеса по изграждане на дома да не се използват бои или изкопаеми горива.

От кранчетата в дома “Tah.Mah.Lah” тече вода, която идва от градската ВиК мрежа, но освен това къщата има система за събиране на сивата вода от душовете и черната вода от тоалетните, която се подава през мрежа за подповърхностно напояване за подхранване на местните треви в двора на имота. Подземен резервоар, който е в състояние да събере 200 000 литра дъждовна вода, допълва тази система. Отоплението се осигурява от геотермална система, която канализира топлинната енергия на Земята, за да осигури подово отопление в цялата къща. Енергийните нужди са покрити от 7kW соларен масив, който лежи върху покрива.

Всичко това се контролира от мониторингова система, която е настроена да изпълнява множество енергоспестяващи задачи. Цялата къща е оборудвана с датчици за движение, които изключват осветлението във всяка стая, ако тя остане незаета в продължение на 10 минути. Като цяло къщата е доказателство, че дори и една сграда с огромен физически отпечатък може да бъде проектирана да намали значително въздействието си върху околната среда.

greentech.bg

Може да харесате още...