Грандиозният музей Somaya

Издигайки се от земята като сребрист облак, блестящият Museo Soumaya е едно от няколко емблематични архитектурни забележителности в Мексико Сити. Поръчано от бизнес магнат и мултимилиардер Карлос Слим, експанзивният музей на изкуствата е създаден, за да приюти личната си колекция, като по този начин да представи града с една от най-важните колекции на изкуството в Латинска Америка. “Невъзможната да се построи” фасада, покрита със сребърни плочки от пчелна пита, е проектирана безплатно от Fernando Romero Enterprisе, фирма, ръководена от зея на Карлос Слим.

Опакован от 16000 шестоъгълни алуминиеви плочки, Museo Soumaya блести със серпентинената си кожа, построена, за да отрази светлината от слънцето и да устои на изпитанието на времето. Тежестта на спираловидната формата се поддържа от 28 извити стоманени вертикални колони и се стабилизира от седем пръстенни греди. Плоският покрив на музея е във формата на наковална и е провесен отгоре от конзола. Това е единственият значим отвор в страдата, която е без прозорци, за потоците естествена дневна светлина, преминаващи през големия оберлихт чак до последния етаж.

Музеят е разположен в област със смесено предназначение и помещава библиотека, магазин за подаръци, ресторант и 350 – местна аудитория. Изразходвани са $800 милиона щатски долара за построяването му и е с безплатен вход.

Може да харесате още...