Изцяло кристалната фасада на шоурума на CHANEL в Амстердам е единствена в Европа

Холандското архитектурно студио MVRDV замени оригиналната тухлена фасада на стара градска къща в Амстердам с прозрачни стъклени блокове за шоурума на CHANEL в Амстердам. Проектът им „Crystal Houses“ съчетава холандското наследство със световната архитектура, използвайки най-модерната технология за стъкло. MVRDV се старае да впише новата фасада сред историческите сгради наоколо, като имитира оригиналното подреждане на тухлите и детайлите на прозоречните рамки, за да отговори на изискванията на закона. Стъклените тухли изграждат долната част на фасадата на Crystal Houses, като на горния етаж преминават в традиционна тухлена фасада за апартаментите, както се изисква от правилата за естетическия облик на града.

Проетът цели да осигури решение на загубата на местния облик в търговските зони по целия свят. Глобализацията на търговията доведе до уеднаквяване на търговските улици и магазините от висок клас. Crystal Houses предлагат големи витрини, от които съвременните магазини се нуждаят, като същевременно запазват архитектурния характер и индивидуалност на сградата, което води до появата на уникалния шоурум на CHANEL в Амстердам.

За да осъществи оригиналната си идея, MVRDV работи в тясно сътрудничество с редица партньори, за да разработи необходимите технологии. Стъклените тухли са индивидуално изляти и обработени в Ресана, близо до Венеция, а Технологичният университет в Делфт и инженерната фирма ABT разработват структурните решения със специално прозрачно лепило на Delo Industrial Adhesives, Германия, което съединява тухлите без да наруши облика на фасадата.

Експертите работили в продължение на цяла година, тъй като чувствителността на материалите изисква изключително високо ниво на точност. Тъй като тази конструкция е първата по рода си, за нея са използвани нови методи и инструменти: от високотехнологични лазери и лабораторни UV-лампи до нискотехнологично холандско пълномаслено мляко, което се оказало идеалната течност, която служи като отразяваща повърхност за изравняване на първия слой тухли. Въпреки деликатния си външен вид, изпитанията за якост на Технологичния университет в Делфт доказват, че стъклената конструкция е в много отношения по-здрава от бетона. Фасадата може да издържи на удар със сила до 42 000 Нютона, или тежестта на два SUV автомобила.

.

Може да харесате още...