Къща на Уайтхол Роуд от Джон Баучър

Къщата построена на Уайтхол Роуд се намира на билото на хълм, за да се възползва от прекрасния изглед към околностите. Горичка от зрели дървета подсказва за местоположението на къщата – техните високи и стройни стволове противодействат на ниската сграда и осигуряват необходимата сянка за басейна и външните площи.

Най-отличителната черта на къщата е масивната стена от камъни простираща се по цялата дължина на сградата. Тя закотвя къщата и противодейства на експозицията на мястото.

Ориентацията следва стената от камъни – къщата представлява серия от праволинейни павилиони. Така се постига омаловажаване на мащаба на къщата с пет спални и разнообразие от вътрешни, външни и междинни пространства. Характерът на пространствата е допълнително подчертан чрез използването на напълно прибиращ се стъклопакет и деликатен скрининг от тръстика.

Преобладаващите материали са камък, дърво и стъкло. Тежестта и солидността на камъка се съчетава добре с дървото, осигурявайки и силен контраст с големите стъклени витрини. Прозорците са внимателно разположени за осигуряване на най-добра гледка към пейзажа наоколо.

arhitektura.bg

Може да харесате още...