Панелните блокове все по-опасни!

Опасността от падане на панели от блокове е главно при елементите по покривите и фасадите, тъй като дълготрайността им не е достатъчно добра, обяви експерт.
Пред БНР доц. Чавдар Колев от катедра “Строителни конструкции” във Висшето транспортно училище “Тодор Каблешков” коментира инцидента в Лом, където двутонен панел падна от покрива на блок и почти срути терасата под него.

Само по случайност тежкият инцидент се размина без жертви, тъй като апартаментът и този под него са необитаеми. Панелът под покрива се е отцепил още преди седмици, жителите на блока потърсили помощ от общината, но оттам им казали сами да се справят с проблема.

Преди десети дни пък бетонна плоча от панелен блок падна и премаза крака на 71-годишна жена в Бургас. Ампутирани й бяха три пръста.

Доц. Колев препоръча гражданите да направят обследване на сградите, за да предотвратят инциденти. Той изброи, че обект на внимание трябва да са парапетите на балконите, както и тези панели, които са прозорци, откъм спалнята, която гледа към улицата. Но за общата част, там където е стълбището или покривите, трябва да се извика специалист да провери на място.

“Става въпрос семейство да даде по 200-300 лева”, каза доц. Колев.

Николай Въжаров от Асоциацията за саниране на панелни жилища наскоро предупреди, че панелните блокове не са изследвани и няма как да се знае колко са опасни.

Панелните жилища у нас са с площ от 53 млн. квадратни метра и в тях живеят 2,7 млн. българи, сочат данните на статистиката.

dir.bg

 

Може да харесате още...