Университетска сграда в Китай с дизайн, вдъхновен от камъка на науката

Административната сграда на Xi’an Jiaotong-Liverpool University в Суджоу, Китай, проектирана от архитектурното студио Aedas, е обвита с разкъсана пореста фасада, а вътрешните дворове и тераси предразполагат към активно общуване между студентите и университетския персонал.

Многопластовата фасада на 61-метровата сграда е прекъсната от големи остъклени ниши и от издадени участъци, които стърчат от неравни хоризонтални прозорци от перфориран алуминий в плавно извити цинкови рамки.

Дизайнът на сградата е вдъхновен от „камъка на науката“ – вид варовик, почитан векове наред от китайските учени, който е изпъстрен с големи дупки. Порестата структура на камъка е трансформирана в един свободен обем, в който функционални пространства свързват различните отдели. Сградата се състои от 14 етажа, в това число и едно подземно ниво, на които са разпределени административен отдел, център за обучения, център с учебни ресурси и център за студентски занимания.

Разнообразни балкони и тераси се отварят към голямото празно пространство в центъра на сградата, създавайки триизмерна градина. Този отвор позволява навлизането на естествена светлина и вентилация в интериора.

Озелененият покрив включва градина и тераса.

arhitektura.bg

Може да харесате още...