7000 кв м. сграда в ОАЕ ще се захранва със 100% възобновяема енергия

Zaha Hadid Architects представи своя проект за централата на Bee’ah – водеща компания за опазване на околната среда и управление на отпадъците в Близкия изток. Сградата ще се бори за платинен LEED сертификат. За да подкрепи Bee’ah в нейните екологични стремежи и устойчивост, от студиото са проектирали сградата на централата така, че да има минимален въглероден, воден и енергиен отпечатък. Новата сграда ще бъде отворен за обществеността, за да да служи като „учебно пособие“ за екологичното строителство в Шарджа, ОАЕ.

Заобиколена от пустиня от всички страни, закръглената сградата с площ 7000 кв. м. е вдъхновена от формата на пясъчните дюни. Тя е ориентирана така, че да оптимизиране преобладаващите ветрове „Шамал“ и да ограничава ограничи излагането на свирепото слънце. Общите части, офисите и административната част са поставени във вътрешността на сградата двете „дюни“. Централен двор, подобен на оазис, е пресечната точка на двете „дюни“ – той има за цел да увеличи естествената вентилация и непряката слънчева светлина, която влиза в сградата.

Потреблението на енергия в сградата ще бъде намалено с 30% чрез използването на активни и пасивни подходи в проектирането. Един от тези подходи е използването на възстановяване на вентилационната енергия, което осигурява свеж въздух в интериора и рециклира отпадъчната топлина от хладилните помещения така, че те стават източник на топлина за гореща вода в сградата.

Централата ще бъде захранвана от 100 процента нисковъглеродни и нулевовъглеродни източници, като по-голямата част от енергията ще идва от слънчеви панели и съоръжението за преработка на отпадъци за енергия, което се намира наблизо до централата на Bee’ah. Използването на вода ще е сведено до минимум.

greentech.bg

Може да харесате още...