Да настроим дограмата на зимен режим!

 

Зимата идва! Темата за отоплението на дома ни става все  по – актуална.

Първотото нещо, което трябва да изолираме, разбира се, са прозорците. По-лесно е, отколкото предполагате, защото дограмата има т.нар. зимни и летни режими, разказва BrightSide.

Как да ги настроим?

През лятото сезонният режим ви позволява да намалите налягането между външната част на рамката и гуменото уплътнение. По този начин въздухът циркулира по-свободно. В зимния режим пък се случва тъкмо обратното – топлината се съхранява вътре, тъй като налягането се увеличава.

Първо, вижте дали и вашите прозорци могат да променят режима си. Как? Погледнете дали имат винтове отстрани на крилото. Ако разполагат със задвижване за шестостенен ключ или са в овална форма, тогава тези прозорци могат да се коригират сезонно.

След това нещата са сравнително лесни. Просто е необходимо да завъртите винта надясно или наляво на 90 градуса, в зависимост от това в кой режим трябва да преведете прозорците. Направете всичко внимателно.

Намерете разположението на всички винтове на прозореца. Възможно е броят да се различава в зависимост от размера на крилото или от производителя. Необходимо е да завъртите всеки винт– иначе просто няма да постигнете желаните резултати. Трябва да разполагате и с подходящите инструменти – шестостенен ключ или отвертка (стойте настрана от клещите).

Важно: не завъртайте винта докрай! Той трябва да превърти точно на 90 градуса. Ориентирайте се по отметката.

Ако сте направили всичко правилно, прозорецът ще се затваря по-плътно. В противен случай нещо сте объркали. Проверете отново всички винтове – уверете се, че са превъртени в правилната страна.

Можете да проверите доколко натегнат е прозорецът с най-обикновен лист хартия. Затиснете го с прозореца и се опитайте да го махнете. Ако излиза трудно, значи е в зимен режим.

obekti.bg

Може да харесате още...