Дървен небостъргач без връзка с електрическата мрежа

Немският архитект Леонхард Вайнгертнер реши да се включи в световната надпревара при дървените високи конструкции със своя нов проект „Еластичният необстъргач“. Той има всичко, което човек може да се сети, че и много повече. Конструкцията се сглобява от предварително изрботени компоненти.

  

Вайнгартнер го описва така: „Едно достъпно, плътно, с лесна поддръжка и без нужда от връзка с електрическата мрежа жилищно-почивно-офисно пространство, направено от 70% дърво… с ландшафтно споделено озеленено пространство, с лоби, кафе, фитнес зала, градски фермерски клуб и клуб за е-мобилност“.

Все пак сградата не е 100% дървена, защото има бетонно ядро с 5 асансьора и аварийно стълбище, които са излети на първо място. След това „кубчетата“ на блока са издигнати с кран и прикрепени към оста. Всичко това е облечено в троен стъклопакет от електрохроматично стъкло, което се тонира при прилагането на напрежение. Има и „интегрирана LED матрица“, която представя същинско светлинно шоу по „цялостна триизмерна светлинна хореография“, и това се случва всеки път, когато човек влезе в апартамент.

  

Сградата няма връзка с електропреносната мрежа – захранва се от вятъра, слънцето и CHP-централа (комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия). „Софтуер за интеигентен дом осигурява комфорт, безопасност и ефективно използване на енергията чрез смартфон приложение, без да се застрашава неприкосновеността на личния живот или свободата“.

  

Вайнгартнер полага много усилия да обяснява значението на строителството с дърво. „Моят проект за еластичния дървен небостъргач предефинира дискусията за това … къде ще видим масивната дървесина в бъдещите градски силуети…. Тъй като ние вграждаме слънчеви и зелени енергийни решения, трябва да имаме предвид, че сме заобиколени от строителен материал, който се произвежда от природата – материал, който е красив, възобновяем, издръжлив, здрав и безопасен. Масивните конструкции от дървен материал са в състояние да отговорят на пожаро-безопасните изисквания и нужди … в рамките на ценово-конкурентни пазарни условия“.

greentech.bg

  

Може да харесате още...