Къща на кокили със зелени стени се захранва от слънцето

Имаме много проблеми за решаване на този свят. Фондацията Toothman в Хавай изброява някои от тях: недостиг на питейна вода, лошо качество на въздуха и водата, високо потребление на енергия – което нараства с увеличаването на гъстотата на населението и нуждите на градската среда…

Големите градове по света са изправени пред предизвикателството на непрекъснатото развитие. Най-неотложните проблеми на градовете в света са недостигът на пространство за ново строителство и разрушаването на околната среда.

Затова фондацията е приела тази мисия – да съчетае най-иновативните, практически пространства, които са насочени към глобалните екологични проблеми, помагайки на хората да подобрят живота си.

Какво е тяхното решение? Малка къща на кокили.

Този малък дом на кокили има много предимства само благодарение на конструкцията си. То се охлажда по-добре заради подобрената циркулация на въздуха. Посещават го по-малко пълзящи гадини. Земята под него е свободна за други приложения – за съхранение на автомобили, например, а и осигурява сянка. Най-интересното – не се бои от наводнения.

Енергията в него се добива от слънцето чрез соларни панели. Има много да се каже и за прекрасните зелени живи стени по него: те пазят мястото хладно, пречистват въздуха от праха, „изяждат“ CO2 от въздуха. Всичко това се полива с уловената дъждовна вода от покрива. Тя се използва и в домакинството. Не е ли страхотно?

greentech.bg

Може да харесате още...