Лудият Дубай ще строи цял климатизиран град

Дубай отново хвърли световната еко- и архитектурна общност в потрес. С решението да построят “най-големия мол в света“ тези хора надминават всички граници на въображението, познанието и разумното.  Да, Дубай ще строи първия мол в света, описан като „първият в света град с контролирана температура“!
Този най-голям мол в света ще свързва 100 хотели и жилищни сгради. Ще има 7 километра покрити улици с контролирана температура! Те ще са пълни с търговски обекти. Казват, че улиците ще са моделирани по образец на „La Rambla“ в Барселона. В центъра ще работи трамвайна система, заместваща нуждата от автомобили. Ще има по-малко от най-известните улици по света като Оксфорд Стрийт и Бродуей. Ще има също „уелнес зона“ с площ от 278 хиляди квадратни метра! Тя ще е посветена на най-новата гореща международната тенденция – медицинския туризъм.  Шейх Мохамед коментира проблемите пред изграждането на такъв климатизиран град насред страна с такъв горещ климат:  „Този проект допълва нашите планове да превърнем Дубай в културен, туристически и икономически център за двата милиарда хора, живеещи в региона около нас….. Нашите амбиции отиват по-далеч от сезонния туризъм. Туризмът е основен двигател на икономиката ни и ние се стремим да направим ОАЕ атрактивна дестинация през цялата година. Ето защо ще започнем да работим по осигуряването на приятна температура в една контролирана среда по време на летните месеци“.

Капакът на всичко е, че обещават това чудо да е устойчиво!  Въпреки че в града няма да има автомобили и той ще бъде обслужван от добрите старомодни трамваи, все пак ще е нужна много енергия за климатизирането на цял град. Не се притеснявайте, казва шейхът:  „Проектът ще следва зелените и екологично чисти принципи на модела „Смарт Дубай“. Той ще бъде изграден с помощта на най-съвременните климатични технологии, за да се намали потреблението на енергия и въглеродния отпечатък, като се гарантира високо ниво на устойчивост за околната среда и оперативна ефективност“.
Човек се изумява, когато разбере за какви амбиции става въпрос. Докато Европа и САЩ говорят за каране на велосипеди вместо коли, за по-икономично използване на климатиците и за пасивни сгради, в Дубай смятат да вкарват 180 милиона туристи всяка година в своя климатизиран град-дворец!

greentech.bg

Може да харесате още...