Нова идея за построяване на пасивна къща

Възрастна двойка в Чехия вече живее в нов дом, който отговаря 100% на дефиницията за пасивна къща. Ниската енергийна консумация и ниските оперативни разходи са били основно изискване на чехите, когато възложили на архитектурно студио да измисли как да изглежда новият ом дом. Предизвикателството за студиото било голямо – в началото на проекта имало твърде много неизвестни относно финансирането и бюджета, а освен това трябвало да вземат предвид, че има вероятност възрастните чехи да купят съседните парцели – нещо, което в крайна сметка се е случило по време на строителството на къщата.

Конструкцията на къщата е оптимизирана за най-ниското потребление на енергия, като същевременно запазва останалите изисквания към дизайна. Затова къщата отговаря на критериите за пасивна къща. Впоследствие е получила и съответната държавна субсидия.

Основните жилищни площи са ориентирани към слънцето. Предложената система от външни щори външни помага за запазване на хладината през летните жеги. Същевременно разпределението осигурява много дневна светлина.

За да излязат от неловката ситуация с твърде много неизвестни, архитектите разработили параметричен тримерен модел, който можел да се променя според изменението на зададените критерии. Така станало възможно да се симулира поведението на къщата по всяко време и по този начин тя била оптимизирана за най-ниското потребление на енергия.

Тази стратегия изисква засилена еднократна инвестиция в началото, но пък инвестицията меко казано се изплаща в следващите фази на проекта.

Предизвикателното начинание е завършено през 2011 година, а домът има обща площ от 110 кв. м.

greentech.bg

Може да харесате още...