Оригинално решение на изображение на фасади на сгради


Литовското дизайнерско студио за декор Gyva Grafika представи керамични плочки с изображение на панели от съветски пететажни сгради.

Студио Gyva Grafika получава поръчка за нов дизайн на бани в ресторант Galeria Urbana в Каунас, вторият по големина град в Литва. Собствениците обаче не са готови да свалят плочките от стените, така че дизайнерите предлагат компромис: залепване на стикери върху стените.  На стикерите са изобразени фасадите на реално съществуващи сгради в един от районите на града, както и надничащи зад завесите на прозорците жителите на града.

За Gyva Grafika това не е просто оригинално интериорно решение. Според тях в Литва често се пренебрегват обществените пространства и всякакви зони с обществено предназначение. Хората се грижат старателно за техните лични пространство, но пространствата извън техния праг не ги интересуват – това се отнася до стълбище, веранда, двор и т.н. (добавяме, че този проблем е типичен за много други държави от бившия социалистически лагер).

Ето защо дизайнерите решават да въведат екстериора в интериора, за да ни напомнят за пренебрегнатите от нас пространства.  По-късно те използват стикерите за Galeria Urbana като прототип и изработват керамични плочки със същите изображения, които след това представят в собствена изложба.

Може да харесате още...