Повишаване на производителността и качеството при производството на дървени прозорци

wood-windows

Снимка: Bauelemente bau

През последните години производителят на прозорци и врати Grünbeck GmbH, базиран в Плауен, Германия, инвестира значително в производството на дървени прозорци. Всичко започва с изграждането на ново производствено хале, което е оборудвано с две машини за обработка на Biesse. Производственият процес на новата дървена дограма беше завършен в края на 2021 г. с нова система за покритие от Finiture, съобразена съвсем точно с желанията на Grünbeck. Затова тя има някои специални характеристики, особено при конвейерната технология, които иначе не се срещат в тази форма.

Това включва спестяващото време кръстосано транспортиране в кабината за пръскане, както и продължаването на конвейерната система Power and Free до крайното производство. За тази цел съвместно е разработена усъвършенствана технология за превключване. „В този си вид решението, което реализирахме заедно с Grünbeck, е уникално в бранша“, съобщава с очевидна гордост Вилфрид Мутшлер, който от много години представлява италианската компания Finiture s.r.l. в Германия и е реализирал успешно голям брой проекти през този дълъг период.

Grünbeck предлага на своите клиенти широка гама от продукти – прозорци и врати, изработени от дърво, дърво/алуминий, пластмаса и алуминий. Това включва и гамата от евакуационни и паник-врати.

Освен това от 2006 г. насам компанията произвежда тествани противопожарни елементи от дърво. Понастоящем Grünbeck е един от пазарните лидери в сектора за клас на огнеустойчивост F90. „Ние не сме масови производители, а специалисти“, обяснява управляващият директор Йорг Грюнбек позиционирането на компанията си на пазара.

wood windows

Снимка: Grünbeck GmbH

Гъвкава конвейерна технология накланя везните

При първоначалното обсъждане с  Finiture от Grünbeck споменават за голямата загуба на време, която е неизбежно свързана със сложния процес на обръщане на елементите за нанасяне на покритие от втората им страна. Така се ражда идеята, обръщането да бъде възможно в кабината с помощта на напречен конвейер. „Изпълнението на проекта според нашите желания беше предизвикателство за Finiture, но всичко се случи много добре. Получихме това, което искахме. Особено съм щастлив, че успяхме да пренесем конвейера до крайния етап на производството“, казва със задоволство Йорг Грюнбек.

„Това, което също говори в полза за Finiture, е фактът, че всичко – включително конвейерната технология – може да бъде предложено от един източник“, добавя Максимилиан Грюнбек. „Finiture е производител на тези системи от петдесет години. Всички компоненти като кабините, както и конвейерите и технологията за пръскане се произвеждат в завода в Падуа“, казват от  Finiture.

Може да харесате още...