Пасивните сгради във Великобритания

Този красив проект е достъпен, устойчив и построен, за да издържи дълго време.

Пасивните сгради стават толкова популярни, че е трудно да се проследят всички очарователни проекти, които се правят по целия свят. Ето едно изпълнение в Норфолк, Великобритания, което показва, че стандартът „Пасивхаус“ става вече много модерен и с тенденция да преобладава. Има редица необичайни аспекти в проекта Carrowbreck Meadow.

Четиринадесетте къщи са построени по стандарта на „Пасивхаус“, защото това означава да се намали потреблението на отопление и повиши нивото на комфорт и благополучие. Намаляването на въглеродните емисии помага и на околната среда, което е в полза за всички. За местната общност тези нови къщи повишават благосъстоянието на района и предоставят достъпни възможности за жителите на Бродленд.

Къщите са проектирани от Хамсън Барън Смит, голямо архитектурно бюро от 130 души, а не от малките колективи, които обичайно проектират по този стандарт.

Като един вид социални жилища, поддържайки най-високите обществени ценности, 43% от имота са отредени за жилища на достъпни цени. Те също изглеждат много добре.

Архитектурата кореспондира по съвременен начин на утвърдения провинциален облик на Норфолк – обособен и разпознаваем във времето със своите стари плевни, разпилeни по целия окръг. Бяла мазилка, черни дървени облицовки, шисти или обикновени червени керемиди. Тези материали изграждат и къщите в съседство на обекта.

Дърветата и пасивните къщи не винаги се съчетават удачно, тъй като слънчевата енергия е необходима като източник за отопление на сградите. Въпреки това, първите проектирани пасивни сгради често прегрявали лятото, заради прекалено голямото слънцегреене; така че в този случай прозорците са сравнително малки (прозорците при пасивните къщи са доста скъпи!), а тези, които са по-големи и са с южно изложение са сенчести.

Постройките са умело разположени, така че комплексът да се позиционира удобно в горската среда. Позиционирането и ориентацията на домовете максимално увеличават достъпа до слънчева енергия през зимата и предотвратяват прегряване през лятото.

Съществуват много добри причини за изграждането на социални жилища по стандарта пасивни сгради – така се създават удобни и здрави домове, достъпни за експлоатация, с минимални енергийни нужди и перспектива за бъдещо модифициране според изискванията на климатичните промени.

Проектът стъпва върху строг бюджет и график, така че архитектите са използвали някои интересни иновации, включващи керамични блокове Porotherm с уникална сглобка, която изключва необходимостта от хоросан по вертикалните фуги, а постоянното им производствено  качество им позволява максимум 1 мм процеп при сглобките. Те се използват успешно от десетилетия в цяла Европа. Според представянето на проекта на архитектите, тази тухла е по-бърза за работа и олицетворява начина на живот през последните 150 години.

Отвън са изолирани с Baumit Open – изолация от EPS, която e паропропусклива и не допуска задържането на влага в керамичните тухли. Варовата мазилка е с функция (заедно с голям вентилатор за оползотворяване на топлината) да осигури перфектна вътрешна влажност. Това вече е солидна стена.

Дизайнът на покрива от пръв поглед изглежда малко нервен. Изграден е от напречни I-образни греди, изработени от OSB дъски с фланци и изпълнени с Warmcel, целулозна изолация, произведена от рециклирани вестници. Херметичният пласт е възпроизведен като слепени OSB3 плоскости. В някои участъци се слагат и паропропускливи мембрани.

Малко е странно, че се проектират такива солидни, традиционни стени, изработена от глина, проектирани да издържат 150 години, а след това се построява покрив, който е направен от лепило, дървени стърготини и вестници. Над „дишашите мембрани“ има въздушно пространство, летви и противоположни ламели. Това се счита за достатъчно.

Това е наистина прекрасен проект. Един обитател казва, че сега вече всички спят изключително добре през нощта, благодарение на качеството на въздуха. Постоянната температура на тази къща е перфектна. Друг споделя, че отоплението е с почти нулева стойност. Архитектите смятат, че е проектът Carrowbreck Meadow задава отправна точка за бъдещото развитие на пасивните къщи, като е демонстрирал най-добрите практики в проектирането, оформлението и изграждането на достъпни домове.

Може да харесате още...