Създадоха витраж, който генерира ток от слънчевата енергия

В продължение на няколко години, фирми разработваха прозрачни соларни панели, които могат да заместят прозоречните стъкла. Новият продукт е Current Window, създаден от холандската дизайнерска фирма Marjan van Aubel – това са витражи, които генерират електрически ток от слънчевата светлина, падаща върху пигмента на различните цветове. Процесът прилича на фотосинтеза, при която получената енергия се подава в USB-порт, вграден в рамката на прозореца.

Според дизайнера, “парчетата стъкло, изработени от цветни соларни клетки с висока чувствителност, използващи цветови характеристики, произвеждат електрически ток толкова лесно, колкото е лесна и фотосинтезата при растенията. Както различните нюанси на зеления хлорофил абсорбират светлината, така и цветните стъкла генерират енергия.”

Тази енергия може да се използва за захранване на малки домакински уреди. USB портът позволява да се зарежда стандартен смартфон в продължение на 7 часа.

В момента това е само един малък прозорец, но дизайнерът се надява, че технологията ще бъде възпроизведена в по-голям мащаб, например прозорци на църкви и училища, след което Current Window ще бъде в състояние да произвежда екологично чиста енергия в голям мащаб.

Може да харесате още...