Тенденция към използване на исторически строителни материали

vrata

С историческите строителни материали се поставят индивидуални акценти, в същото време се пестят ресурси и се разчита на качествена изработка. Търговците в цяла Германия са се приспособили към тенденцията.

Две врати една до друга. На пръв поглед те са минали най-добрите си години. Но Александър Пренцел знае: с малко сръчност всяка от тях скоро ще засияе в нов блясък. Преди около десет години той и съпругата му Сабине основават компанията Historische Baustoffe Prenzel. Освен повече от 600 стари врати и прозорци, те предлагат и големи количества керемиди и тухли. Техните клиенти често намират истински съкровища в склада – от чугунени стълби през самостоятелно стояща вана и каменна мивка до арматура, осветление и стенни котви.

Всички предмети имат нещо общо: Направени са преди 1940 г. и са били вече използвани. Едва тогава даден предмет има правото да се нарича исторически според Бизнес асоциация исторически строителни материали (Unternehmerverband Historische Baustoffe). Материалите се взимат от стари къщи, които предстои да бъдат разрушени. Търсенето на използвани строителни материали процъфтява. За все повече клиенти е важно да защитават ресурсите и по този начин околната среда.

patina

Старинни строителни материали в името на околната среда

Равносметката го доказва: „Всеки, който купи палет с 2000 стари тухли от нас, спестява половин тон CO2 в сравнение със същия брой ново производство“, казва Андреас Перш, управляващ директор на Persch Erlesene Baustoffe. Той винаги има на склад до 800 000 тухли – всички произведени между 1860 и 1890 година. Всички подбрани на ръка, почистени и сортирани по цвят и размер. „Всеки може да събере своя комбинация от тухли“, казва Перш.

tuhli

Индивидуалност вместо масово производство: Друга аргумент за продажба на исторически строителни материали. „Всеки предмет носи собствени следи от употреба, своя патина и разказва своя собствена история. Клиентите харесват това ”, казва Сабин Пренцел.

Исторически строителни елементи за нови постройки

Собствениците на модерни недвижими имоти също все повече се опитват да създадат уникална атмосфера със стари клинкерни тухли, дървени подове и врати. „Това са около една трета от моите частни клиенти“, съобщава Перш.

Качеството на изработката също е в полза на историческите строителни материали. Това е особено очевидно в случая с вратите: „Вратите са масивни и всички материали са добре обработени – на днешно време вече въобще не можете да си позволите нещо подобно “, казва Марк Полак от Antikwerk в Брайтентал.

Може да харесате още...