Витрини със система за циркулация на въздуха

Goppion

Обществената библиотека на Ню Йорк разполага с постоянно изложбено пространство, използващо витрини от Goppion. Нюйоркската библиотека, разположена в Бронкс, Манхатън и Стейтън Айлънд, се състои от четири големи библиотеки и 88 филиала. Сградата на Стивън А. Шварцман, наричана „главният клон“, е домакин на изследователската колекция в областта на хуманитарните и социалните науки, която наброява общо около 15 милиона единици. Колекцията съдържа безценни средновековни ръкописи, древни японски свитъци, съвременни романи и поезия, както и бейзболни карти, романи и комикси.

Сградата е в процес на мащабно вътрешно обновяване, ръководено от холандската архитектурна фирма Mecanoo и нюйоркската Beyer Blinder Belle. Част от новия план има за цел да увеличи общественото пространство с около 20%, което ще позволи провеждането на повече изследвания, изложби и образователни програми. Част от тях включват голяма постоянна изложба, която ще представи най-значимите предмети от колекцията на библиотеката.

Goppion

Витрините

21 витрини за консервация са проектирани, произведени и монтирани от Goppion в рамките на изложбата „Полонски“ в зала „Готесман“. Четири от тези витрини са стенни, което изисква специален план за монтаж, за да се вкарат големите стъклени врати в сградата с помощта на специални инструменти и кранове, разработени също от Goppion.

В центъра на галерията са разположени витрини с двойни дъна, широки 4,5 м, които позволяват едновременно отваряне на двете страни. Всички имат специална система за LED осветление и система за циркулация на въздуха, което спомага за контролиране на влажността и запазване на историческите експонати.

Този проект допълва богатия опит, придобит от Goppion в областта на инсталациите, извършени в някои от най-престижните и ценни библиотеки в света. Само няколко примера включват витрините за The Bodleian Library в Оксфорд, Обединеното кралство (2015 г.), Книгата на Келс в Trinity College Old Library в Дъблин, Ирландия, (2020 г.) и, също в Ню Йорк, за известния Grolier Club (2018).

Снимки: Max Touhey – NYPL

Може да харесате още...