Японски архитект проектира „небесно село“

Стихийното бедствие в Япония на 11 март 2011 година засегна най-силно Тохоку. За да защити североизточния регион на страната от бъдещи вълни цунами, токийският архитект Киичиро Сако е разработил проекта „небесно село“, който има всички шансове да бъде реализиран, съобщи сп. „Ню сайънтист“, цитирано от БТА.

Tohoku Sky Village от студио SAKO Architects е най-просто казано повдигнат на ниво 10-20 метра участък от сушата с кръгла форма, застроен с къщи и с цялата необходима за нормален живот инфраструктура.

По същността си това е обитаем остров на земята, който в нормална обстановка действа като обикновено селище, а при бедствие се превръща в убежище за всички жители на околността.

В центъра на „небесното село“ е предвидено изграждането на главно административно здание, в което да се намира кметството, да има училище и т.н.

Отвътре възвишението представлява здание на три нива. На етажите, зад бетонни стени с дебелина от половин метър, може да се разположи всичко – от складове и гаражи до магазини и ресторанти.

Единственият проблем на този етап е високата цена – 20 милиарда йени или над 250 милиона долара.

От друга страна обаче Tohoku Sky Village по всяка вероятност ще се превърне в забележителност и бързо ще възвърне вложените средства от посещения на туристи.

www.infobulgaria.info

Може да харесате още...