Японци се готвят да строят първия подводен град, захранван с чиста енергия

Минаха няколко дена, откакто бе реализирано първото по рода си кацане на летателен апарат на комета, когато друг новаторски проект за стъпване в една неизследвана зона се появи на бял свят – но този път става дума за морските дълбини. След две години на проектиране токийската Shimizu Corporation представи плановете си за първия подводен град в света. Той, според оценките на фирмата, би могъл да се построи само за няколко десетилетия при цена от 26 милиарда долара. Наречен “Океанска спирала” и захранван от чиста енергия, метрополисът по подобие на Атлантида е най-новата футуристична схема, предложена от Shimizu.

Визия на Shimizu Corp. за съвременната Атлантида е разделена на три части, с подводен град, съдържаща се в сфера с диаметър 480метра, която може да побере до 5000 жители и включва зона със смесено предназначение, където хората могат да живеят, работят и играят. Сферичният град ще плува на повърхността на морето, но може да се спуска надолу по 14-километров спираловиден път, за да се скрие в дълбините на морето по време на неблагоприятни метеорологични условия. Спирала ще е свързана с научно-изследователски център, който ще копае дъното в търсене а благородни метали и ще създава енергия за града с помощта на температурните разлики на океанската вода.

„Това е просто един план на нашата компания, но ние се стремим да развием технологията, която ще ни даде възможност да изградим това подводно жизнено пространство“, заяви говорителят на Shimizu Масатака Ногучи пред Wall Street Journal. За града ще се произвежда обезсолена вода с помощта на хидравлично налягане. Ще има рибовъдни стопанства около структурата. Специални микроорганизмите ще бъдат „обучени“ да конвертират въглеродния диоксид в метан за производството на енергия, гласи още проектът.

Въпреки че на пръв поглед изглежда доста абстрактно, предложението на Shimizu е представя в нова светлина опасенията от покачването на морското равнище и загубата на обитаеми земи. Дизайнът е реализиран с помощта на изследователи от Токийския университет, Японската агенция за морски и земни науки и технологии, както и Агенция за научни изследвания в областта на рибарството. Строителната компания е изчислила, че технологията за изпълнение на “Океанска спирала“ би могла да е готова до 2030 година.

greentech.bg

Може да харесате още...