Американска къща за гости LM

Къщата за гости LM, не е тип вила за уикенд, а студио в минималистичен стил. Тя е проектирана върху 187 кв. м от архитектурно студио Chia Architects в Ню Йорк. Това е опит за съвременно тълкуване на  емблематичната Farnsworth House , построена от Ludwig Mies van der Rohe през 1951г. в щата Илинойс.

Въпреки че Farnsworth House е считана в  някои моменти за студен и безхарактерен аквариум или павилион , а не за жилище, тя се е наложила като един по-висш пример за занижена изтънченост и като безкраен израз на желанието Mies van der Rohe  да  създадете баланс и дискурс между закрито и открито пространство.
 
По същия начин, Къщата за гости LM позволява на живущите един просторен изглед към пейзажа , рамкиран с троен стъклопакет  прозорци от 20 метра широчина и повече от 10 метра височина .

И въпреки че Къщата за гости LM е измамно проста на вид , тя е чудо на техниката и устойчивото строителство.  Геотермална енергия за отопление и охлаждане,  лъчисти подове, естествена вентилация,  моторизирани соларни щори, фотоволтаични панели и събиране на дъждовна вода за напояване, са само някои от примерите за съвременните опити да живеем  в хармония с природата , а не да я завладяваме или увреждаме.

Озеленяването на имота следва същата философия. Местни растения формират пейзажните гледки и осигуряват уединение, а също така участват в  управлението на оттока на дъждовните води.
 

b

m

h

Може да харесате още...