Бъдещото „бижу“ на Сингапур

Футуристична биосфера е новият атрактивен проект в Сингапур. Архитектът Моше Сафиде, известен със склонността си да прави емблематични постройки на еко-тема, планира изграждането на тропически мегаполис на летище „Чанги“.

„Биосферата“ наподобява хибрид между „Биосфера 2“ и купол на Бъкминстър Фулър. Известен като „Проектът Бижу“, тази структура от стъкло и стомана, която наподобява поничка, ще подслони пет етажа с магазини и заведения.

На последния етаж „Биосферата“ ще има буйна вътрешна градина, в средата на която е предвиден кръгъл водопад. Той ще се излива от дупка в средата на покрива на „поничката“ чак до пенливия бляскав басейн. Още пет етажа ще формират подземен паркинг.

Планира се „Проектът Бижу“ да се свързва с трите терминала на летище „Чанги“ чрез остъклени пътеки. Проектът е оценяван на 1.5 млрд. долара. Все още не е ясно кога ще стартира. Очаква се неговото изграждане да се случи наред с някои други, общи инфраструктурни подобрения на летището.

Моше Сафдие е прочут с проектирането на емблематични структури, които интегрират архитектура и живи системи в голям мащаб. Наред с това, той има слава и на архитект, който прави всичко това напук на големите корпорации, които най-малко щадят околната среда.

Може да харесате още...