Читалището в Асеновград обсъди подмяна на дограма и стъклопакет

Представители на асеновградското читалище ,,Родолюбие” обсъдиха редица проблемни казуси, стоящи на дневен ред към момента. Една от основните теми на срещата е нуждата от подмяна на дограма и стъклопакет на прозорците. Някои от тях са счупени. Така се оказва, че колкото и да се влага в отопление, от процепите отново влиза студен въздух през зимата.

По думите на председателя на читалище „Родолюбие“, проблем в случая е недостигът на средства, с които разполага културното средище, чийто бюджет се състои частично от собствени приходи и от общински средства.

Проблемите са предимно от материално-битов характер, защото сградата е много стара. Това посочи председателят на културната институция – Мариана Дафчева. Причината е, че постройката и  помещенията в нея са огромни. Така става трудно отоплението и поддръжката на сградата. Сцената, на която се представят театрални постановки, спектакли, концерти  е в занемарено състояние. Прояден подът й, а в самата зрителна зала е студено.

По повод годишнината, в подкрепа на читалищната институция са се отзовали много фирми и частни лица, със средства, от които е започнал ремонт на изложбената зала. „Имаме помощта на немалко хора, но също толкова много са и дейностите, които трябва да бъдат реализирани и затова е нужно време.“, уточни Мариана Дафчева. Тя смята, че проблеми от този тип могат да бъдат решени чрез кандидатстване по европейски проекти или чрез дарители.

Може да харесате още...