Експерт: 0% от панелките са изследвани, няма как да знаем колко са опасни

Ñîôèÿ,ïàíåëêè

„0% от панелните блокове са изследвани. След като 0% са обследвани, няма как да знаем колко са опасни. Ако не се вземат категорични мерки, след време тази психоза ще настъпи”.

Това каза в предаването „Събуди се” по Нова телевизия Николай Въжаров от Асоциацията за саниране на панелни жилища.

Според него проблемът може да се превърне в криза, да доведе до паника и психоза. Няма смисъл обаче от това, трябва да се направят последователни стъпки, обясни той, за да не се стига до истерия. Една от мерките, които той посочи, е изследване състоянието на конструкциите.

Контролът върху изграждането на тези панели е бил достатъчно висок, увери главният архитект на София Петър Диков. Той обясни, че не е създавана архивна документация, когато панелките са строени. „Искам да уверя хората да не се притесняват за годността на сградите”, категоричен е Диков.

Чавдар Колев, преподавател във Висшето транспортно училище, обясни, че по принцип панелните блокове не са опасни. В „Надежда” има блокове, които са построени върху неподходящи места – има десетина такива блока в този столичен квартал, каза Колев, но твърди, че това е изключение в цяла България.

dariknews.bg

 

Може да харесате още...