Плаващи, енергийно самодостатъчни хотели в Доха ще посрещат футболните фенове

Изобретателни дизайнери от Катар предложиха серия от плаващи и енергийно самодостатъчни хотели с луксозни апартаменти за Световното първенство в Катар през 2022 г. Страната вече се притеснява относно настаняването на потока от футболни ентусиасти и тези плаващи хотели и апартаменти ще помогнат на организаторите да настанят повече от 25 000 гости на първенството, пестейки пространство и демонстрирайки забележителна енергийна ефективност.

Sigge Architects са проектирали хотелите, които ще са свързани със сушата чрез лодки и нови транзитни линии в Катар. Хотелите ще имат луксозни апартаменти и ще са част от нов изкуствен остров, наречен Орикс, разположен край бреговете на Доха. Този нов остров ще бъде снабден със собствени комунални услуги и собствени източници на енергия. Затова новите хотелски сгради ще функционират изцяло без връзка с основната електроразпределителна мрежа на Катар.

Хотелите ще разполагат с независима пречиствателна станция, собствени системи за производство на енергия и възможности за рециклиране. Проектирани са за максимален лукс, като интериорът е изобразен със съвременния дизайн – с големи, експанзивен стъклени стени, които разкриват неустоими гледки към океана. Надеждата и обещанието е, че този остров може да бъде реновиран за бъдещи събития и дори може да бъде  изтеглен на друго място.

Катар определено има ресурси и пари, за да изпълни тези планове. Дружеството Barwa Real Estate Дружеството ще разработи проекта Орикс на цена от 5,5 милиона долара. Засега обаче остава неясно какъв ще е екологичният ефект на новия остров и как той ще се отрази на стабилността на морски живот, качеството на околната среда и водите в района.

greentech.bg

Може да харесате още...