Гигантската кошница, която събира питейна вода от въздуха

Артуро Витори е човек на решенията. Когато при посещение в Етиопия вижда реалността там – домовете на хората нямат течаща вода, тя се доставя от жените и децата, които изминават огромни разстояния, за да стигнат до заразени вирове, от тях взимат вода в мръсни пластмасови съдове, като така застрашават здравето и бъдещето си, защото децата ходят за вода, а не на училище, затвърждавайки цикъла на бедност – той знае, че трябва да измисли нещо. Вдъхновението му идва от етиопското дърво Варка; застрашен вид, то от векове се използва като събирателен център на племето. Така в главата му, първо, а и в света след това, се ражда WarkaWater, 9-метрова водна кула, която може да събере около 100 литра годна за пиене вода на ден, като използва конденза от въздуха.

Състои се от скеле от бамбукови летви във формата на ваза и отвътре мрежа, която действа като уловител; капчиците се стичат до резервоар в основата на кулата.

Артуро и екипът му са тествали вече на множество локации; непрестанно правят и подобрения, за да подсилят на стабилността на рамката и същевременно да се улесни почистването на найлоновата мрежа.

Планът е до 2015-та да вдигнат поне 2 такива водни кули в Етиопия. И дано, те са наистина устойчиво решение, защото местните хора ще могат сами да си ги строят, веднъж обясни ли им се как се прави. В момента цената на една кула излиза около 550 долара, отнема седмица да се построи, ако работят 4-ма души.

Може да харесате още...