Елементите на Schüco стават умни

Немската компания Schüco представя Smart Elements: крайният клиент или инвеститор получава информация в реално време за експлоатацията, поддръжката и обслужването на различни фасадни елементи.

Визията на Schüco с Интернет на фасадите (IOF) е да обедини фасадата като цялостна и интелигентна система. В рамките на BAU 2019 компанията представя оригинални решения за интелигентни фасадни елементи. Те предоставят на собственика на сградата, строителя и инвеститора информация, която служи за използването, поддръжката и обслужването на различни елементи.

Прозорците, плъзгащите се системи или вратите стават умни. Благодарение на иновативната технология механичните и електронни елементи на фасадата могат да бъдат възпроизведени и управлявани като цифров близнак. В резултат на това Schüco постига пълна интелигентност на всички механични и електронни системи.

Ако в момента или в близко време даден елемент вече не е напълно функционален или е открит дефект, или при необходимост от предстоящо обслужване, интелигентният елемент разпознава това състояние и дава информация за него. Процесорът от своя страна може да получава информация за инсталираните компоненти, необходимите за тях резервни части, тестови сертификати, CE маркировки и да реагира съгласно нея. Това, освен, че спестява време и пари, отваря нова гама от електронни услуги и по този начин нови пазарни възможности за устойчив растеж.

За клиента или инвеститора, освен информацията за функционалността и предстоящите цикли на поддръжка, е важно и правилното функциониране и грижа. Интелигентният елемент открива, например, дали той се експлоатира правилно или с твърде висока интензивност – и дава инструкции за работа, поддръжка и обслужване. Друго предимство: интелигентният елемент на Schüco открива прекомерна влажност на въздуха в сградата и информира за евентуални щети на съществуващата структура, така че да може да се гарантира своевременното действие и дългосрочното запазване на стойността.

Вижте също...