Избраха проекта за най-високата сграда в Австралия

Победителят в продължилия шест месеца конкурс, който австралийската Southbank обяви в началото на 2018 г., стана известен след двудневна дискусия на международното жури. Това е архитектурният проект на холандското UNStudio и австралийската фирма Cox Architecture.

В центъра на Мелбърн ще се издигне вертикална структура от два усукани небостъргача с различна височина. Сложната им геометрия включва спираловидни стъклени фасади и венец от зелени стъпаловидни тераси, върху които са засадени дръвчета и лози, които оформят градини в небето.

По-високата от кулите ще се издига на 356 метра, а по-ниската ще бъде на 252 м височина. В първата сграда ще има училище, детска градина, пилотен сервизен център на БМВ, общинска библиотека, жилищни апартаменти и кино. Във втория небостъргач ще има офиси и хотел. Двете сгради ще бъдат свързани с 30-метров булевард, издигнат над земята, с луксозно озеленяване и открито обществено пространство.

Проектът отговаря на изискването на общината за интеграция на сградата в зеления пейзаж на Мелбърн, богат на паркове, градини и площади. Зелените “стелажи” опасват вертикалните конструкции и контрастират със сградите от бетон и стъкло в центъра на града.

В проекта широко се използват естествени материали като дърво, и енергоспестяващи слънцезащитни стъкла. Стъклената фасада има оптимална остъклена площ, прозорци “потънали” вътре във фасадата и балкони, скрити от горещото слънце. Тези мерки са предназначени да ограничат загубата на топлина и да контролират слънчевата радиация. Както и в повечето сгради от този тип, в новия небостъргач се използва огромно количество стъкло. Изборът на стъклопакет за прозорците взема предвид променливия климат на Мелбърн, за който казват “четири сезона за един ден”, както и възможността за силен вятър.

Може да харесате още...