Как ще изглежда “Арена Бургас”

Световният рекордьор в овчарския скок Сергей Бубка положи първата копка на новата многофункционална спортна зала “Арена Бургас”.

Вицепрезидентът на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) присъства на събитието заедно с кмета на града Димитър Николов.

Съоръжението ще бъде изградено върху имот в ж.к. “Изгрев” с площ 8234 кв. метра, който кабинетът “Орешарски” отне от Министерството на отбраната и предостави на община Бургас за залата.

Цялостната инвестиция е за 38 млн. лева, а до момента за строителството са осигурени 5 млн. лева. Още през февруари те бяха отпуснати от държавния бюджет чрез фонда по Публичната инвестиционна програма “Растеж и устойчиво развитие на регионите”.

Изпълнител на проекта стана сдружението, в което участва близката до Делян Пеевски “Водстрой 98”, след като от петте участващи в обществената поръчка фирми до отваряне на ценовите оферти бяха допуснати три, а две от тях получиха много ниски оценки за техническо предложение.

По план “Арена Бургас” трябва да е първата зала в страната с лекоатлетическа писта, която покрива всички изисквания на ИААФ. Съоръжението е предвидено за 7000 зрители, разположени върху подвижни и неподвижни трибуни. Съоръжението ще бъде специализирано за лека атлетика, но ще може да бъде използвано и за други спортове.

“Строителството на тази зала ще даде перспектива за развитие на българската лека атлетика, за да може тя да продължи своите шампионски традиции”, каза Сергей Бубка на церемонията и заяви подкрепата си за бургаската кандидатура за европейско първенство по лека атлетика в зала през 2019 г.
dnevnik.bg

Може да харесате още...