Как стъклото за електрическа централа за биомаса се вписва в екологичната концепция?

Pilkington

Carpe Futurum на латински означава „хванете бъдещето“. Това е името на новата електроцентрала за биомаса в Упсала, Швеция.

За фасадата е използвано алкално стъкло от Pilkington, което подпомага този устойчив и щадящ климата проект при постигане на целите в областта на възобновяемата енергия.

Carpe Futurum използва възобновяеми горива от различни видове биомаса на дървесна основа – рециклирана дървесина, кора, дървесен чипс и дървени стърготини, за да осигури топлина за местната топлофикационна мрежа, замествайки изведената от експлоатация торфена електроцентрала. Тя трябва да намали въглеродните емисиите от изкопаеми горива и да осигури 110 MW за централно отопление в рамките на година.

За сградата, проектирана от Liljewall Architects, е било избрано стъкло, което може да се интегрира оптимално в про-екологичния проект Carpe Futurum.

Pilkington Profilit е U-образно алкално лято стъкло. Като се вземат предвид националните и международните стандарти и насоки, обхватът на приложения на този строителен продукт днес варира от строго функционални сгради до сложни архитектурни обекти. За архитектите на Carpe Futurum той отговаря на всички изисквания и притежава структурните качества, необходими на модерната, отличаваща се в силуета на Упсала сграда. Carpe Futurum трябва да се вписва хармонично в градския пейзаж и да не доминира над други забележителности като замъка, катедралата и водната кула.

Заострените нагоре шарки от прозрачно и оранжево стъкло символизират процеса на изпаряване на водата – основата на производството на електроенергия – тъй като водната пара се охлажда, а допълнителната топлина се отделя за домакинствата и предприятията чрез мрежата за централно отопление.

Pilkington

Вертикален двоен стъклопакет

Вертикалният двоен стъклопакет на фасадата се състои от Pilkington Profilit OW THS K25/60/7 и Pilkington Profilit OW Color Design THS K25/60/7. Използването на стъкла, направени от суровини с ниско съдържание на железен оксид, гарантира, че цветовете на оранжевите елементи са точно възпроизведени.

Остъкляването може да се монтира както вертикално, така и хоризонтално без отделни профили между стъклените канали, които осигуряват безпрепятствено преминаване на светлината без сенки.

Фасадата с площ (приблизително 4800 квадратни метра) се състои от единадесет стъклени ленти, всяка с дължина на стъклото от 2894 мм, които са монтирани в термично разделени, прахово боядисани рамкови секции.

Биоелектроцентралата в Упсала е пример за това как с помощта на профилирано стъкло могат да се създадат креативни решения. Остъкляването е монтирано от Vitrea Oy, финландския партньор на Pilkington Profilit.

Снимки: Mattias Hamrén

Може да харесате още...