Кои са водещите производители на прозорци в Европа

Window TOP 1

Полската агенция за пазарни проучвания Centrum Analiz Branżowych (CAB) анализира развитието на производителите на прозоречни системи в 29 европейски държави през 2018 г. и обобщи резултатите в доклада „Пазарът на прозорци и врати в Европа, издание 2019 г.“ В него е публикувана и класация на 500-те водещи производители в Европа. Според CAB сред първите 50 намират място и 12 производителя от бившите комунистически държави, а в топ 10 са представени четири от тях.

Първото място заема френската компания K-Line, следвана от Eko-Okna на второ място и Internorm на трето място. Drutex e на 6-то място, Finstral на 9-то, следвана от Weru на 10-то и Oknoplast на 11-то място. Roto откриваме на 13-то място.

Пазарните изследователи отбелязват, че стойността на производство в Източна Европа е била с 9,3 процента по-висока от предходната година. Западният регион е нараснал само с 2,1 процента за периода. Северна и Южна Европа дори показват отрицателна динамика на растежа. Въпреки бързото развитие на изток, голям брой западни производители все още са водещи в индустрията. В топ 50 влизат единадесет компании от Франция, шест от Великобритания и шест от Германия срещу осем полски компании. Има също три шведски, три белгийски и по две компании от Дания, Австрия и Италия. Съответно по една компания представлява държави като Финландия, Норвегия, Швейцария, а от Източна Европа – Чехия, Унгария, Словакия и Румъния.

Целият доклад може да бъде поръчан на страницата на изследователите CAB.

Може да харесате още...