Луксозна плажната вила е построена от транспортни контейнери

Човек не може да не се впечатли от плажната вила „Редондо“ на архитектурното студио „DeMaria Design“. Домът е конструиран от комбинация от сглобяеми корабни контейнери и традиционни строителни материали. Но това, кеото се е получило, е приятно място за живеене край плажа.

Вилата е на т. нар. „първа линия“ плажни жилища, изграждани от „DeMaria Design“ с помощта на нейното местно поделение „Logical Homes“, фокусирано в т. нар. „пакетна архитектура“.

За архитектите от DeMaria транспортни контейнери са своеобразни икони на съвременната епоха: „Прикачени еди към друг, контейнерите създават мощно визулано въздействие върху ландшафта.“

Къщата се състои от осем контейнера с различни размери, свързани помежду си чрез конвенционалните методи на строителство. Металните стени на контейнерите определят гранците на сервизните помещения, а рамки от дърво и стомана обособяват вътрешните жилищни пространства. Сред тях са студио за художник, спалня, просторна всекидневна с високи тавани. Хитро поставен под нивото на приземния етаж контейнер формира плувния басейн на къщата. Вратите и прозорците са „изрязани“ в стените, но освен този ход нищо друго не крие „индустриалната естетика“ на контейнерите.

Какво чак толкова екологично има в тая къща, ще се запита човек, освен самото повторно използване на повсеместните контейнерни?

Самият факт, че контейнерите са предварително готови, позволява 70% от „строителството“ да се се случва извън обекта, значително намалявайки строителните отпадъци. Домът е изключително здрав, устойчив на мухъл, огън и термити. Вграденият шперплат е изготвен без формалдехид, а конструкцията е проектирана така, че естествената вентилация замества климатика.

Самото архитектурно студио продължава да работи по изграждането на всякакви постройки от транспортни контейнери.

greentech.bg

Може да харесате още...