Маринистична незаледяема централна спирка ще имат бургазлии

Тази година започва изграждането на нова ЦЕНТРАЛНА АВТОБУСНА СПИРКА по проекта “Интегриран градски транспорт на Бургас”.

Тя ще се намира на “Сан Стефано”, в близост до пресечката на този булевард с главната улица “Александровска”. В дълбочина спирката ще е ситуирана в пространството между Бургаски свободен университет и Помощно училище “Отец Паисий”.

Мястото е избрано по изрична препоръка на експертите по програма ДЖАСПЪРС, които помогнаха на Община Бургас да подготви и спечели проекта – повечето от тях с професионален опит при планиране на обществения транспорт в градове като Лондон и Амстердам. Така централната спирка ще се намира в близост до главната пешеходна зона на града, до университет, а също така до мястото, където ще бъде настанен Единният Център за управление на обществения транспорт /сегашният касов салон на “Бургасбус” до Стоматологията/.

Предстои оптимизиране габарита на пътното платно от север по бул. ”Сан Стефано” в съответствие с новите изисквания за обособяване на Бърза автобусна линия. Ще се реализира ново решение за организацията на движение на превозните средства и оптимизация на трафика. Разположението на новата централна спирка осигурява безпрепятствен достъп до пероните и в двете посоки, както и регулиране хаотичното движение на пътниците. Нейното важно значение е подчертано чрез атрактивен архитектурен обем, решен в маринистичен стил. Въобръжението ще помогне на бургазлии да решат дали спирката прилича повече на платно или на вълна.

Съоръжението ще се изгради от лека метална конструкция, изцяло покрита със слънцезащитно закалено стъкло, със защитни ветробрани от север и юг. Спирката ще бъде оборудвана с необходимите елементи, осигуряващи удобство и комфорт за пътниците, с обособен офис за продажба на билети, вестници, списания. На пътниците ще се предоставя информация в реално време относно движението на автобусите.

Там ще има още тоалетни, включително за хора с увреждания, автомати за продажба на билети.

Платформите за пътниците ще бъдат отопляеми, за да гарантират сигурното придвижване и качване в автобусите. Заледяванията ще бъдат избегнати чрез монтирането на диодни реотани под повърхността.

factor-bs.com
 

 

Може да харесате още...