Модерна къща в Андите е построена по старовремски техники с рециклирани материали

Чилийското архитектурно студио MAPA е построило къщата MR House като елегантно и модерно жилище, вдъхновено от спецификите на традиционните дървени бараки в региона. Кацнала из хълмовете на Андите, тази къща се състои от голям покрив с два по-малки обема под него. Разделянето на интериора на няколко по-малки подразделения, които служат за различни функции, позволява спестяване на енергия и пари от отопление и осветление.

MR House е кацнала на стръмен склон в Ел Бухен откъм чилийската страна на Андите. Тя е изработена от стомана, местен дървен материал, както и рециклирано дърво и стъкло, събрани от гората при почистване. Архитектите са се погрижили да запазят съществуващите вековни дървета, които определят обема на дома. Проектът е вдъхновен от местните строителни методи и се състои от голям здрав покрив с с различни по-малки пространства вътре под него.

Под M-образния покрива има три отличителни зони с техните собствени температурни диапазони, включително вестибюл, който се явява медиатор между вътрешните и външните пространства и служи за тераса през лятото. Светлата и отворена обща площ заема половината от вилата и служи като кухня / дневна / трапезария. Най-уютните области са спалните и баните, които са разположени в две мини-барачки във вътрешността на сградата.

greentech.bg

Може да харесате още...