Московският парк „Зарядие“ показва авангардни решения със стъкло

За първи път от десетилетия архитектурен проект в Москва привлече вниманието на света. ПаркътЗарядие“ в центъра на руската столица е пример за симбиоза на науката, технологиите, градската и ландшафтната архитектура. Завършеният през 2017 г. парк получи сериозно международно признание през тази година.

Разнообразието от иновации в прилагането на стъклото, използвани при строителството на парка, го прави уникална експозиция на възможностите на стъклото в съвременната архитектура.

През февруари 2018 г. паркът получи наградата на международния архитектурен портал ArchDaily за най-добър проект на обществено пространство. През юли 2018 г. бе номиниран за престижната архитектурна награда „Dezeen Awards“ в категорията „Гражданска и културна сграда“. Резултатите от наградите ще бъдат обявени през ноември. През август паркът бе признат за една от стоте най-добри атракции в света от списание „Таймс“.

Световната си слава паркът дължи на своите уникални инженерни решения и активното използване на иновативни материали. Проектът е разработен и изпълнен от нюйоркското архитектурно бюро Diller Scofidio + Renfro с участието на немските им колеги от Transsolar и американците от Hargreaves Associates, както и от световния лидер в производството на стъкло AGC.

Цялата система от технологични иновации, включително имитация на светлина, уникално светлинно предаване и енергоспестяващи възможности на стъклото създават специален топлинен комфорт в открито пространство в различни точки на парка.

В началото на септември в парка бе открита концертната зала „Зарядие“, една от най-добрите концертни зали в Русия. Част от сградата е вкопана в хълма, а изцяло стъклена стена гледа към улицата. Звукът от залата може да бъде излъчван в целия парк, а програмата за концерти вече е запълнена за следващата година.

„Стъклен похлупак“, на площ от 8650 м2, покрива градината на покрива на концертната зала и амфитеатъра. Новаторското съоръжение е с конструкция без подпори и стени и се държи само от метални опори.


„Похлупакът“ целогодишно поддържа комфортна температура за редките растения в оранжерията под него, като задържа топлия въздух вътре дори и през зимата. Във всеки стъклопакет на покрива е интегрирана фотоклетка (BIPV), която преобразува слънчевата светлина в електрически ток.

Може да харесате още...