Музеят на Баухаус: Стъкло и стомана във фасадата

Bauhaus 3

100 години след основаването си, Баухаус се премества в собствена сграда музей във Ваймар – града, в който е създадено модернистичното течение. За реализацията на широкоформатните стъклени конструкции архитектите избират доказалите качеството си стоманени профилни системи на швейцарската компания Jansen AG, както и закалени противопожарни стъкла от Thiele.

За стотната година от създаването си Баухаус за първи път се нанася в собствена сграда на мястото на учредяването на прочутата архитектурна и дизайнерска школа. Минималистична и с ясно изразена форма, новата постройка, проектирана от проф. Хайке Ханада в сътрудничество с проф. Бенедикт Тонон, се вписва в съседния парк „Ваймархаленпарк“.

Bauhaus 1

Новата сграда на музея представлява минималистичен куб върху бетонна основа, който категорично привлича вниманието. Посетителите могат да стигнат до входа му от намиращия се в съседство парк „Ваймархаленпарк“ или от града през просторното фоайе. Това лоби е отправна точка за всички основни маршрути в музея. Петте нива на сградата са свързани помежду си с двуетажни каскадни стълбища.

Материалите: бетон, стомана, стъкло

Следвайки традицията на Баухаус, архитектите се спират на стоманени профили за изпълнението на частично широкоформатните конструкции. Входният портал е висок около 9 метра и е изработен от окачена конструкция с две автоматично отварящи се врати и въртяща се врата от стоманената профилна система Viss на швейцарската компания Jansen с видима ширина на повърхността само 50 мм.

Профилите са обработени специално – по желание на архитекта те са покрити с Galvalume, тънък лист с алуминиево-цинково-силициева сплав. Скосено отварящите се прозорци на фасадата създават впечатлението за стълба към небето. Металопроизводителят, Itema GmbH Suhl, ги монтира като част от специална конструкция в рамката на стоманенопрофилната система Jansen Viss.

За използваните противопожарни врати във вътрешността на сградата е получено специално разрешение от строително-надзорните власти на града. Те са изпълнени с височина 3 м от стоманенопрофилна система Janisol 2 EI30.

Bauhaus 2

На главния вход на музея за плъзгащите се врати са използвани закалени противопожарни стъкла RC3 от Thiele Glas. Същите стъкла намират приложение и по протежение на стълбата към небето.

Може да харесате още...