Най-високата дървена сграда в Северна Америка

Най-високата дървена сграда в Северна Америка отвори врати в Принс Джордж, Британска Колумбия. 96-метровата сграда, наречена Център за дървени иновации и дизайн (WIDC), е витрина на модерните нововъведения в строителството с дърво. Тя ще служи като дом на програмата за дървесен инженеринг при Университета на Северна Британска Колумбия. Архитектът на WIDC Майкъл Грийн е съчетал простота и иновации, за да създаде сграда, която изглежда като лесно повторяема алтернатива на стоманата и бетона.

Проектът официално е открит на 31 октомври 2014 г., реализиран в рамките на бюджета и и времето, определени първоначално. Това доказва, че дървената конструкция може да служи като функционален и надежден вариант за устойчиво строителство. WIDC се простира на 51 000 квадратни метра и има осем етажа шест етажа, мецанин и мансарда. По-ниските етажи са заети от Университета на Северна Британска Колумбия, по-горните етажи ще бъдат стопанисвани от правителството и организации, свързани с дървопреработвателната индустрия.
Според Майкъл Грийн, дизайнът включва проста, суха структурата от системно интегрирани CLT подови панели, колони и греди и стени от масивно дърво.

Материалът за сградата включва ела, кедър, бучиниш, бор, смърч.

greentech.bg

Може да харесате още...