Нулево-енергийна къща на Канарите се захранва от соларни панели и вятърни турбини в двора

Тази къща е проектирана още през 1995 година, но до този момент за нея не се знаеше. Тя се намира на Канарските острови, има площ от 120 кв.м. и е внимателно проектирана така, че да оптимизира ефективността на своите покривни слънчеви панели, а каменна стена от базалтови блокове осигурява защита от слънцето и вятъра.

Използвайки само материали, добити локално, като базалтов камък и дървесина, този дом има много малък въглероден отпечатък. Същите тези материали позволяват на дома да се вписва в околната, доста рязка по своя характер, природна среда. Потози начин нейното визуално въздействие е сведено до минимум (въпреки, че не може да се каже същото за поредицата от вятърни турбини в двора).

Дълго преди това да стане модерно по цял свят, собственикът на парцела е поискал проект, който да му осигури дом напълно самодостатъчен и с нулеви въглеродни емисии. Турбините са от решаващо значение за тази цел, както и фотоволтаичните панели. Междувременно внимателно подбраните строителни материали максимизират енергийната ефективност, а вътрешно обзавеждане носи топлината на Испанските домове.

greentech.bg

Може да харесате още...