Стадионът «Екатеринбург Арена» съчетава „сталински ампир“ с дигитална стъклена фасада

Стадионът „Екатеринбург Арена“ съчетава нови технологии за остъкляване с елементи от историческото и архитектурно наследство като украсената с множество скулптури фасада, строена през 1953 г. в съответствие с изискванията на „сталинския ампир“.

При реконструкцията на стадиона част от амфитеатъра е запазена, но надстроена с нова стъклена фасада, а площта на игрището и трибуните е увеличена, като нивото на тревата е понижено с 6 метра. Така броят на местата на зрителите се увеличава в съответствие с изискванията на ФИФА.
Основната промяна при ремонта е изграждането на т.нар разтегателни трибуни, които увеличават капацитета на съоръжението, но предизвикват и много спорове. След шампионата трибуните ще бъдат демонтирани.

Четириетажната „вложка“ от стъкло и метал в неокласическия сталинистки амфитеатър е друго необичайно решение за увеличаване на капацитета на стадиона, заедно с трибуните и вкопания терен за игра. Благодарение на тези промени капацитетът на стадиона се увеличава от 27 000 до 35 000 души, а историческата фасада се запазва. Новата стъклената фасада на стадиона позволява да се излъчват цифрови изображения с LED-технологията, която превръща повърхността на сградата в огромен екран от светодиоди.

За фасадите на стадиона е използвано стъкло Glass Energy от водещия световен производител AGC. Това многофункционално стъкло е с двойно сребърно покритие, което осигурява висока степен на защита от слънчева радиация и отлични показатели на термична защита, което е особено важно през летните горещини и зимните уралски студове. Иновативното стъкло поддържа винаги комфортен вътрешен микроклимат.

Закаленото стъкло Energy NT, изпитано за издръжливост при температура над 600 градуса, гарантира безопасния престой на феновете в спортното съоръжение. В случай на повреда парчетата стъкло ще се превърнат в малки заоблени късове, безопасни за здравето на посетителите. В местата, където е необходима по-голяма устойчивост на удар, е използвано специално стъкло против вандализъм Stratobel. Общо около 3.5 000 кв. м. от трислойното ламинирано против вандализъм стъкло Stratobel са използвани при реконструкцията на стадиона.

Ламинираното стъкло Stratobel е създадено, за да осигури повишена безопасност за хората в сградата. Stratobel представлява два листа стъкло, свързани с 2 слоя от специален PVB-филм. Технологията предпазва от удари и повреди. Дори при механични повреди стъклото остава безопасно: парчетата не се разпръскват наоколо, а остават на повърхността на филма.

За декориране на интериора е използвано ефектно дизайнерско стъкло в три цвята: Lacobel Black, White, White Perl. Този вид цветно стъкло създава идеално гладка повърхност, която в същото време осигурява пълна сигурност чрез специален филм върху повърхността на стъклото. В интериора е използвано и стъкло Mirox Clear Mirror Glass. То е екологично чисто огледално стъкло от ново поколение без медни и оловни примеси, което не се влияе от корозия или влажност и запазва чистата си повърхност през целия период на използването си.

Може да харесате още...