Оптимално засенчване на големи стъклени фронтове от Duotherm

Duotherm

Duotherm приема предизвикателството да осъществи изискано засенчване с плат на фоайето на обявена за културно наследство плевня в Херборн.

През 2004 г. сдружението Kulturscheune Herborn изцяло обновява плевнята, построена през 1911 г., и я изпълва с нов живот в сферата на културата. Около 15 години след ремонта тя получи новото си фоайе – приемна, както и салон за почивка. Ремонтът е изцяло съгласуван със службите за защита на паметниците.

Новото фоайе е остъклено до гредите на покрива и прави плевнята прозрачна, привлекателна и отворена. Сега сградата предлага значително повече пространство и освен това е много по-ефирна отпреди. Тъй като фоайето е обърнато на запад, беше необходима и съответна система за засенчване. Използвана е система на компанията от Северен Рейн-Вестфалия  DuoTherm. Тя предлага широка гама от стандартни решения, но е и много щастлива да изпълнява особено взискателни задачи, които изискват специален подход.

Най-голямото препятствие в този случай беше височината на стъклопакета: цели  5,5 метра, това е половин метър над височината, която може да се постигне със стандартните системи.

А що се отнася до засенчването, това е всичко друго, но не и проста задача. Използваните кутии трябва да бъдат възможно най-малки, за да се слеят с фасадата. DuoTherm използва максимално постижимия размер на ролката, така че предната част на прозореца да бъде надеждно и напълно покрита. Така се запазва филигранната структура на фасадата от алуминий и стъкло.

При различните ширини на прозорците корпусите и платнените системи за засенчване трябва да бъдат точно съчетани. Всеки отделен засенчващ елемент може да се контролира индивидуално, което създава интересна оптика. Автоматичното управление със сензори за вятър и слънце също гарантира надеждно засенчване.

Използваната екранна завеса е направена от  стъкломат. Много здрав материал, който е необходим поради топографското разположение на плевнята в покрайнините, което означава, че тук може да е малко ветровито.

Засенчването трябва да може да издържа на по-силни ветрове въпреки голямата площ. Това е възможно благодарение на добре обмислената система за фиксиране, при която цялата височина на завесата се вкарва в страничните направляващи релси като вид цип.

Спазва се и противопожарната защита: имотът има няколко накланящи се прозорци, така че димът може да излиза, ако се наложи. Тъй като това, разбира се, не би действало, ако системата за засенчване е спусната, текстилът, въпреки своята здравина, трябва да бъде лесен за рязане. Точка, която е проверена от местния служител по пожарна безопасност. Използваният материал е трудно запалим съгласно B1 / DIN 4102-1.

Може да харесате още...