Осветление и слънцезащита в тандем – Trilux си сътрудничи с Warema

wellumic 1

Warema и Trilux работят съвместно върху система за управление, наречена Wellumic. Специалистите по боравенето с естествена и изкуствена светлина си поставят за цел да максимизират дела на слънчевата светлина в сградите, без отблясъци и в контекста на енергийната ефективност и качеството на осветеност. Общата комуникация между системите на двата производителя следва да постави основата за цялостни решения по сградна автоматизация и представлява важна част от дигитализацията.

Както е известно, дневната светлина има много положителни ефекти върху хората: поддържа биологичния ритъм, подобрява благосъстоянието и способността за концентрация. Осигуряването на идеални условия на осветеност при максимална дневна светлина обаче, не е лека задача:
– Ако слънцето навън е много силно, осветлението в сградата се изключва;
– Ако слънчевата светлина заслепява, трябва да се използва целево засенчване;
– Ако навън стане по-тъмно, осветлението регулира нужното количество изкуствена светлина за постигане на желаната осветеност.

В какво се състои проблемът? Тъй като ситуацията с естествената светлина се променя непрекъснато и динамично в хода на деня, ръчното и непрекъснато регулиране на слънцезащитата и осветлението в реални условия е трудно. Ето защо Trilux и Warema обединяват своите експертни познания и съвместно разработват системата за управление Wellumic, която автоматично координира осветлението и слънцезащитата, обещавайки по този начин оптимални условия за естествено осветление с минимална консумация на енергия.

Максимум дневна светлина, минимум отблясъци

Централният компонент на системата е сензорното устройство, което измерва осветеността и цветната температура на работното място и ги използва за получаване на команди за управление на осветлението и външните щори. Целта е да се постигнат иделани условия на осветеност – с приоритет да се използва наличната дневна светлина без смущаващите отблясъци.

Усъвършенстване на ориентираното към хората осветление (Human Centric Lighting – HCL)

Системите за HCL променят спектралния състав на изкуствената светлина в рамките на деня аналогично на промените в естествената светлина. Това влияе положително на благосъстоянието на хората и активизира поредица психологични процеси като биоологичния ритъм на хората.

„Сега, чрез партньорството с Warema, ние предприемаме решителна крачка напред“, обяснява Йоахим Гейгер, управляващ директор маркетинг и продажби на Trilux, „В перфектното взаимодействие на естественото и изкуственото осветление, засенчването и осветеността, ние дефинираме по нов начин стандарта за HCL.“ За да се създадат максимално близки до естествената светлина условия, едновременно се вземат предвид осветеността, цветната температура, прякото и косвено осветление. „Това е абсолютна новост“, добавя Улрих Ланг, архитект развитие на бизнеса във Warema. „Заедно внасяме дневната светлина в сградата с всички положителни ефекти за хората.“ Това прави осветлението в офиса не само по-ефективно, но и по-естествено и приятно.

Може да харесате още...