Покритие, което прави пръстовите отпечатъци невидими

Американската фирма NBD Nanotechnologies тази пролет представи ново решение за покритие, което прави пръстовите отпечатъци невидими на метални и стъклени повърхности.

Благодарение на патентованото покритие InvisiPrint ™,  производителите могат успешно да удовлетворят дългогодишното търсене от страна на клиентите за решения, които намаляват или премахват появата на отпечатъци от пръсти върху продукти като електронни екрани, вградени кухненски уреди, смесители за баня и стая прозорци.

През шестте месеца от пускането му на пазара разработката е привлякла финансиране на големи инвеститори от различни сегменти, в това число и BASF. Широката гама от приложения не изключва, че нанопокриването може да заеме място в областта на самопочистващите се стъкла.

Овлажняемостта на повърхностите отразява степента на взаимодействие на течности – включващи вода, масло, мръсотия и химикали, които се намират на повърхността на продуктите от стъкло, метал, пластмаса или боя. Производителите широко използват покрития или добавки за увеличаване или намаляване на овлажняемостта – т.е. повърхностните свойства – на техните продукти. Чрез прецизно променяне на овлажняемостта на продуктите, решенията на NBD Nano драстично подобряват характеристиките и стойността на продукта.

„Повечето решения, използващи днес анти-пръстови отпечатъци, са покрития, които поради ограничената си способност да променят повърхностните свойства само улесняват почистването на пръстови отпечатъци от повърхността – не намаляват появата на отпечатъци от повърхността“, каза Мигел Галвес, главен изпълнителен директор в NBD Nanotechnologies. „Решението InvisiPrintTM е различен и иновативен подход, който прави пръстови отпечатъци практически невидими върху повърхностите на метални и стъклени изделия“.

Покритието съчетава хидрофобни и олеофилни свойства, което го прави различно от всички покрития на пазара днес. Резултатът от този патентован подход е да се разпространи мазнината на пръстовия отпечатък върху повърхността. Това разпространение позволява светлината да премине през пръстовия отпечатък, което прави пръстовия отпечатък невидим.

Технологичният пробив на BD Nanotechnologies в молекулярната структура на материалите прави този уникален подход възможен..

NBD Nanotechnologies е единствената компания, която създава покрития и добавки, които дават решения срещу „овлажняване“ на повърхността и същевременно са трайни и адаптивни. Никое друго подобно решение няма тази продължителност на действие. InvisiPrintTM се интегрира безпроблемно със съществуващите производствени процеси, като прави повърхностите на стъкло, метал, пластмаси и др. продукти изключително репелентни за вода, мръсотия, нефт и химикали.

Може да харесате още...