Пукнатини в стъклопакета – каква е причината?

Собственик на еднофамилна къща иска от фирма за дограма оферта за ремонт. Доставчикът взима инсталационните размери на прозорците на място и представя офертата на клиента. За повдигаща и плъзгаща се врата на приземния етаж е предложено трислойно изолационно стъкло.

Две пукнатини само за няколко седмици след монтажа

Клиентът се оплаква много скоро на доставчика на прозореца, който от своя страна отхвърля рекламацията с мотив, че спукването се дължи на темпeратурни амплитуди, за които вина носи клиентът.

Страните все пак се договорят за подмяна на стъклото и при демонтажа става ясно каква е причината за напукването.

Какво открива експертът на място?

Напуканото стъкло се намира в повдигащ/плъзгащ се елемент в трапезарията на къщата. Вратата е демонтирана, за да може да се изследва причината на счупването на стъклото по ръба.

Външното стъкло на трислойния стъклопакет се състои от двойно ламинирано предпазно стъкло (VSG). Двете единични стъкла на ламинираното защитно стъкло са направени от флоатно стъкло. Пукнатината е на външната част на триплекса.

На мястото на счупване това външно стъкло е имало предишни повреди по ръба си като удар и лющене, което вече е било налице при първоначалното му инсталиране.

Наистина ли причината е била термичната повреда?

Когато се разгледа счупването на повърхността на стъклото, посоката на прекъсване показва, че причината е термична. Термично причинените пукнатини могат да бъдат разпознати без съмнение по своя типичен вид. В края на счупването, при ръба, те вървят предимно под ъгъл от 90 градуса и след това лъкатушат по стъклената повърхност.

Друга съществена характеристика е, че пукнатината по страничния ръб на стъклото също винаги има ъгъл от 90 градуса спрямо външните повърхности.

Казано по-просто, има термично счупване, когато стъклото се разшири в областта на „топъл край“ дистанционера. Тъй като студеният ръб на стъклото, „вграден“ в рамката на прозореца, се противопоставя на това разширение, тук възниква напрежение на опън, които, ако станат твърде големи, водят до напукване в най-слабата точка по ръба на стъклото.

Тези напрежения, причиняващи счупване, могат да възникнат при флоатно стъкло при температурна разлика между повърхността и ръба. В зависимост от естеството на стъкления ръб, тази стойност варира.

Друга основна причина в много случаи за напукване на стъклопакета е разликата в надморската височина между мястото на производство и експлоатация на стъклото.

Повреденият стъклен ръб отслабва устойчивостта на счупване

По вида на счупването може да се приеме, че пукнатината в ламинираното защитно стъкло е била предизвикана от топлинни напрежения. То обаче показа значителни повреди под формата на ударено място и лющене по ръба в края на напукването, които водят до значително отслабване на якостта.

Причината за счупването следователно е предишно увреждане на стъкления ръб на ламинираното предпазно стъкло на триплекса, което вече е било налице преди монтажа на стъклопакета.

Може да харесате още...