Санирането „на парче” остава в историята?

Преди няколко дни от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съобщиха, че до момента етажните собствености на над 1000 сгради са подписали договори за саниране. По данни на ведомството се очаква до края на годината техния брой да достигне 2000. Строително-монтажните работи по първите блокове могат да започнат до края на месец юни, а първите реални резултати ще се видят в по-малките общини, където гражданите са по-активни.

Силната кампания, която се провежда от началото на годината по отношение на обновяването на блоковете, доведе до нов момент – идея за забрана за саниране „на парче”. Експертите в МРРБ вече обмислят идеята. Тези, които искат да си санират жилището самостоятелно, могат да го направят до 5 години.

Въпреки, че собствениците, които самостоятелно санират апартаментите си, твърдят, че има ефект от ремонта и сметките им за отопление са намалени поне с 50%, от регионалното министерство припомнят, че за да се постигне поне 40% енергийна ефективност на една сграда, е необходимо да се направи ремонт на покрива, мазето, стълбите.

fakti.bg

 

Може да харесате още...