Шведи построиха жилищен блок изцяло от кедър

Шведското архитектурно студио Wingardhs е изградило красив осеметажен жилищен блок изцяло от чисто дърво. Наречен „Strandparken“, той се намира в предградието Зундбайберг на Стокхолм и е първият от четири блока, планирани за това място. Този уникален архитектурен шедьовър предлага уютна, достъпна и устойчива среда за живеене. А според архитектите той е „може би най-високата жилищна сграда в света, направена изцяло от дърво“.

Блокът е издигнат по възложение на разработчик Folkhem. „Кулата“ крие в себе си 31 апартамента, разпределени на осем етажа. Сградата е проектирана с цел да се проучи потенциалът на изграждане на многофамилни жилища, които да се предлагат на жителите на разумна цена и да осигуряват приятна, устойчива и екологична среда за живеене. Формата на архетипните къщи черпи вдъхновение от традиционните шведски къщи от дървен материал. Покривът е скатен, проектиран за тежките зимни условия.

Eкстериорът на сградата e напълно облечен в малки плочки от кедрово дърво. Пак с дърво с облицовани и естествено осветените интериорни пространства, минималистично обзаведени. Носещата конструкция също е изработена от дърво – масивно, добито от местни източници. И тъй като подобна конструкция е много лека, тя е закрепена към основата с метални пръти.

Рециклируемите естествени материали не само допринасят за по-сухия и по-топъл дизайн, но и излъчват прекрасен аромат из целия интериор.

greentech.bg

Може да харесате още...