Студио с елементи на пасивна къща и стъклена фасада

Канадското архитектурно студио MU Architecture завърши минималистично и модерно студио за художници, което има забележителни гледки към езерото Довил и планините в Квебек. Проектът е многофункционална пристройка на повече от 5,000 кв. м, която включва двуетажен гараж, работилница, просторно студио за рисуване, и мецанин. Сградата е частично повдигната на тънки стълбове, за да не се нарушава линията на дърветата.

Ориентирана на север към красивата гледка към езерото, формата на сградата е вдъхновена от типичните за провинцията хамбари. Екстериорът е облицован със състарено сиво дърво, плътните външни стени отговарят на стандартите на пасивната къща. Голямата остъклена фасада дава характерния облик на къщата, а самото стъкло е енергоспестяващо, предвид суровия климат в този район на Квебек.

Пристройката е свързана с основната къща с конзолен мост, а връзката на ателието със заобикалящата го гора се отразява не само в материалите, но и в серията колони, които наподобяват дървесни стволове. Изцяло остъклената триъгълна фасада е покрита от навеса на покрива и изпълва студиото с естествена светлина. Интериорът е отворен, с минималистични детайли, облицован с дървесина в съчетание с полиран бетон.

Може да харесате още...