Търговска сграда със слънцезащитно стъкло от Saint-Gobain

Mercator One

Сто метра дължина, 17 метра ширина и 26 метра височина: това е офис сградата Mercator One в центъра на град Дуисбург. Mercator One повлиява облика на района с изразителната си фасада. Скулптурната архитектура не само привлича погледите на потоците от посетители, но и ги насочва към централната търговска улица на мегаполиса с почти 500 000 жители.

Шестетажната фасада завършва шахматно и наподобява ветрило. Светлите линии на външното фасадно осветление се отразяват в остъкляването, което допълнително засилва визията на ветрило и насочващия ефект в тъмното.

Поразителната сграда получи наградата за архитектура на BDA Rechter Niederrhein 2020 и спечели Iconic Awards 2021: Best of Best в категорията за корпоративна архитектура.

Mercator-One

Около 4500 квадратни метра силно прозрачно слънцезащитно стъкло от Saint-Gobain бяха инсталирани в Mercator One: Cool-Lite Xtreme 60/28, Cool-Lite Xtreme 70/33 на 6-ия етаж и SKN 176. И докато това внася много естествена светлина в сградата, високоефективното покритие поддържа комфортен климат в помещенията. В сравнение с конвенционалното остъкляване стайната температура може да се поддържа значително по-ниска. По-слабото отопление на помещенията дава възможност климатикът да работи на ниско ниво през лятото или да се изключи напълно. Това намалява разходите и облекчава околната среда.

Тъй като не са използвани синтетични и композитни материали, в края на жизнения цикъл на сградата използваните строителни материали могат да бъдат демонтирани според вида си и да бъдат върнати отново в цикъла като ресурс.

Може да харесате още...