Умният град – това е система от системи за наблюдение и бързо реагиране

Понеделник е в зноен летен ден в София. Малко след 10 сутринта токът спира. Първоначално всеки от останалите „на тъмно“ си мисли, че това е поредното кратковременно прекъсване, типично за града. Скоро обаче от градската шумотевица става ясно, че без ток е половината град. Трамваи и тролеи стоят насред улиците, светофарите са черни, а автомобилите по улиците се движат в пълен хаос.

Да, това беше част от софийската реалност в понеделник, 12 август. А какво би станало, ако някъде над всичко случващо се имаше един наблюдател, който да разбере какво се е случило и светкавично да изпрати регулировчици на угасналите кръстовища, линейки на местата на възникналите катастрофи и спешни аварийни екипи на мястото на грандиозната повреда?

Такава е идеята, която лансира Шнайдер Електрик – фирмата е разработила точно такава система в Барселона, Испания. Наречена „Smart City“, в сърцевината си тя има аналитичен софтуер, който обединява данните за всичко, случващо се града.

Smart Сity има за цел многократно увеличаване на ефективността и скъсяване времето за реакция от страна на местните власти и администрация в кризисни ситуации. Част от това е т. нар. интелигентен транспорт. Тези системи улесняват  мобилността на гражданите чрез по-добра информация и оперативна ефективност. Движението по улиците се наблюдава с камери, своевременно се реагира на задръствания и големи катастрофи, центърът за спешни повиквания 112 и контролът на пътния трафик са свързани и обменят информация в реално време.

Засеченото чрез камерите събитие може да бъде отразено  и реакцията по него да започне мигновено, като данните автоматично се прехвърлят към службите, чиято намеса е необходима – примерно „Гражданска защита“, пожарна, спешна медицинска помощ, местното електроразпределително дружество или местното ВиК дружество и т.н. Така трафикът в града може да бъде изтеглен с цел избягване на натоварен район, а градският транспорт може да бъде навременно пренасочен. Същевременно пътната и медицинска помощ ще бъдат изпратени на мястото на инцидента без закъснение, скъсаните електропроводи или тръбопроводи – поправени бързо. Нещо повече, използването на интелигентна система за управление на трафика ще позволи автомобилите на Бърза помощ, полиция и пожарна и аварийна безопасност да се движат с приоритетна зелена вълна паралелно на специалния им режим на движение. Както стана дума, към това могат да бъдат прибавени данни от електроразпределението и водоснабдяването, което да разшири кръга от наблюдавани събития и направи управлението на средата още по-ефективно.

„Градовете и сега разполагат с всички данни, просто никой не ги обединява в обща система, която да позволи цялостно управление на събитията,” коментира Георги Лазаров, мениджър бизнес развитие в Шнайдер Електрик. „При спиране на тока например, в центъра за градска мобилност не знаят колко време ще отнеме отстраняването на аварията. Такъв проблем не би съществувал при обединено управление на информационните потоци.”

Концепцията за умния град де факто представлява система, която  обединява другите системи – електроразпределение, водоподаване, мобилност, умни обществени услуги, умни здания и жилища. Тя събира и анализира постъпващите данни от всички тези източници и позволява взимането на решения чрез използване на интегрирана платформа за управление. „Умните градове“ ползват технологиите, за да максимизират ефективността на градските системи и да предложат по-добри услуги на гражданите си.

greentech.bg

Може да харесате още...